Högt söktryck på tandläkarutbildningar

19 apr 2013
Dela artikeln
Antalet ansökningar till tandläkarutbildningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö har ökat med 11 procent i år. I Malmö är det dessutom rekordmånga som har sökt till det alternativa urvalet med prov och intervju.

I måndags var det sista dagen för ansökan till höstens tandläkarutbildningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Varje skola kan räkna in en ökning i antalet ansökningar med 11 procent jämfört med förra året, visar siffror från Universitets- och högskolerådets ansökningsstatistik.

Stockholm ligger högst när det gäller antal och andel sökande som anger utbildningen som förstahandsval. Men även antalet som har kryssat för utbildningen i Göteborg som förstahandsval har ökat.

– Vi tycker naturligtvis att det är roligt att de söker Göteborg i första hand. Varför antalet ansökningar har ökat överlag är svårt att säga, men jag tror att det utökade antalet utbildningsplatser kan ha lockat fler att söka, säger kommunikatören Anette Nilsson, som jobbar med studentrekrytering på Sahlgrenska akademin.

Tandläkarprogrammet i Göteborg har byggts ut med tolv nya platser i år.

Rekordmånga vill göra prov

I Malmö har Odontologiska fakulteten även tagit emot rekordmånga ansökningar till det alternativa urvalet som baseras på prov och intervju. Över 500 anmälningar till provdagarna, som är gemensamma även för tandtekniker- och tandsköterskeutbildningarna, har kommit in, och den stora delen, 436 stycken, har sökt till tandläkarutbildningen. I vanliga fall ligger den totala siffran på runt 400.

– Det är ett enormt tryck. Vad den stora ökningen beror på har vi inte hunnit prata så mycket om än, säger studie- och yrkesvägledare Lena Bäckström.

På Karolinska Institutet i Huddinge har man också alternativt urval till tandläkarutbildningen, men där har inte söktrycket ökat på samma sätt.

– Det brukar ligga på runt 450 till 500 och i år har vi fått in 448 anmälningar till provet, säger Anneli Fjordefalk, antagningshandläggare på Karolinska institutet.

Tandläkarutbildningen vid Umeå universitet startar bara på vårterminen.

Så många sökte

Antalet ansökningar till tandläkarutbildningarna inför HT 2013:
Malmö 1670 (1506)
Göteborg 1998  (1798)
Stockholm 2157 (1949)

(Siffran för 2012 inom parentes)

Antalet förstahandssökande:
Malmö 365 (337)
Göteborg 309  (295)
Stockholm 588 (544)

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch