KI stäms för diskriminering

Begär ersättning 25 mar 2015
Dela artikeln
Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer Karolinska institutet (KI). Tandläkarstuderande som inte får använda engångsärmar på kliniken utsätts för indirekt diskriminering, anser DO.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att det är möjligt att anpassa klädreglerna så att troende muslimska kvinnor kan använda engångsärmar på kliniken.

Att KI säger nej innebär att studenter med viss religiös övertygelse utsätts för indirekt diskriminering, enligt DO.

DO begär nu diskrimineringsersättning på 60 000 kronor till studenten.

Vill inte bära kortärmat
Bakgrunden är att en 21-årig student på KI:s tandläkarutbildning anser att det strider mot hennes muslimska tro att arbeta med bara armar. Därför vill hon inte bära kortärmad bussarong trots att skolans hygienrutiner och klädregler kräver det.

Kvinnan tog upp frågan om möjligheten att bära alternativa arbetskläder i september 2013. Hon föreslog att religiösa muslimska kvinnor kunde bära långärmade engångsrockar eller engångsärmar.

I februari 2014 sade KI nej till undantag från reglerna med hänvisning till patientsäkerhet och smittskyddsperspektivet.

Indirekt diskriminering
DO definierar indirekt diskriminering så här:

”Indirekt diskriminering innebär att en person missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer till exempel med tillhörighet till viss religion.”

Samtidigt är det enligt DO inte diskriminering om en bestämmelse eller ett förfaringssätt har ett berättigat syfte och om de medel som används behövs för att uppnå syftet.

Tandläkartidningen har tidigare skrivit om fallet i artikeln ”Krav på kortärmat kan vara diskriminering”.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch