MS-patienter har sämre tandhälsa
Närmare sex av tio MS-patienter hade upplevt tandvärk under det senaste året, visar en australiensisk studie. Foto: Colourbox

MS-patienter har sämre tandhälsa

Forskning 28 mar 2019
Dela artikeln
Patienter med multipel skleros, MS, har signifikant sämre tandhälsa än normalbefolkningen, trots bättre förutsättningar och beteende, visar ny studie.

Närmare sex av tio MS-patienter angav att de upplevt tandvärk under det senaste året och fler än två av tio angav sin tandhälsostatus som endast rimlig till dålig. Det är signifikant sämre än normalbefolkningen, visar en australiensisk studie där drygt 1 500 MS-patienter har svarat på en enkät om sin tandhälsa.

Studien visade också att närmare åtta av tio MS-patienter var kvinnor och att 45 procent tillhörde den högsta socioekonomiska nivån i landet. Något som bland annat medförde att MS-patienterna i väsentligt högre grad än normalbefolkningen hade rätt till allmän tandvård samt hade privata sjukförsäkringar som täckte tandvårdskostnaderna. De besökte också tandvården för rutinkontroller i högre utsträckning än normalbefolkningen och rökte i lägre utsträckning.

Alla dessa faktorer borde ha resulterat i en bättre tandhälsa, medan studien visar det motsatta, vilket enligt forskarna visar att MS-sjukdomen innebär en större tandhälsobelastning.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch