Olika myndighetsråd om antibiotika vid hjärtfel

patientanmälan 3 nov 2014
Dela artikeln
Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ger motstridiga rekommendationer när det gäller antibiotikaprofylax vid medfödda hjärtfel.

En tandläkare i Östergötland valde att inte ge en patient med medfött hjärtfel antibiotikaprofylax. Tandläkaren grundade sitt beslut på Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer om antibiotikaprofylax i tandvården.

Men patienten fick senare en infektion och anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

IVOs utredning visar att enligt patientens hjärtklinik, som bland annat hänvisar till Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjukvård, ska patienten ha antibiotikaprofylax.

IVO konstaterar att myndigheternas rekommendationer till viss del är motstridiga men har lagt ner utredningen eftersom inspektionen anser att ansvaret ligger hos Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

Barbro Isaksson, chefläkare i Landstinget i Östergötland, har skrivit ett brev till de båda myndigheterna för att uppmärksamma dem på problemet och uppmanar dem att komma överens, skriver Dagens Medicin.

 

Text: Linda Persson

Dela artikeln
  1. Kommentar från Johan Blomgren 5 november 2014:

    Om jag är rätt underrättad så fick patienten en hjärnabscess. Det är ett tillstånd vi aldrig har försökt förhindra genom att ge antibiotikaprofylax vid tandbehandling.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch