Övergrepp kan upptäckas inom tandvården
Tandvårdspersonal kan lära sig känna igen kroppsuttryck och subtila signaler som kan vara tecken på att en patient har utnyttjats sexuellt, berättar Eva Wolf.

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 15 nov 2018
Dela artikeln
Minnet av sexuella övergrepp kan hos en del personer väckas i tandvårdsvårdssituation. Genom at lära sig känna igen subtila signaler kan tandläkaren hjälpa till.

Om sexuella övergrepp upptäcks inom tandvården ökar det chansen att den som är utsatt får behandling för problem orsakade av övergrepp. Det visar en patientcentrerad studie som Eva Wolf, tandläkare och specialist i endodonti vid Malmö universitet, har gjort.

Studien ”Tandvården som arena för upptäckt av sexuella övergrepp” presenteras i dag under förmiddagen på årets odontologiska riksstämma, som pågår i Göteborg. Studien är en av tio som är nominerad till ett pris om bästa forskningsrapport, som utdelas på fredag.

Tandvården kan hjälpa
Ett syfte med studien har varit att öka beredskapen inom tandvården för att identifiera patienter som har utsatts för sexuella övergrepp.

– Det finns kroppsuttryck och mer subtila signaler som vi inom tandvården kan lära oss känna igen, berättar Eva Wolf.

Hon uppmanar tandvårdspersonal som misstänker övergrepp att ställa frågan ”har du utsatts för våld?” till patienten. En del kommer att svara nej, men det kan underlätta för dem som vill berätta.

Kroppspositionen väcker minnen
Minnet av sexuella övergrepp väcks av tandvårdssituationen för en del.

– Patienten är i en underordnad, maktlös position på grund av beroendeställningen men även på grund av kroppspositionen. Det kan vara svårt att berätta om eftersom man känner skam och skuld.

Djupintervjuer
Eva Wolf har gjort djupintervjuer med 13 tandvårdsrädda personer som har varit utsatta för sexuella övergrepp.

En har resonerat såhär:
”Jag ställer upp på det här. Sedan överlever jag och sedan går jag vidare.”

Men samma känslor kan väckas i tandvårdsstolen.
”Det går inte att intala sig att det inte händer nu”, berättar en av personerna som Eva Wolf har intervjuat.

Studiens resultat kommer att användas i utbildning av tandvårdspersonal, i första hand vid Malmö universitet.

På sikt är förhoppningen att fler sexuella övergrepp kan upptäckas och att det leder till snabbare och bättre behandling.
Janet Suslick

FAKTA – PÅ RIKSSTÄMMAN

Eva Wolf presenterar sin forskning på programpunkten ”Forskningsrapporter Endodonti”.

* ”Tandvården som arena för upptäckt av sexuella övergrepp” – Torsdag 15 november kl 10.15.

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göranson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 nov 2018

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 nov 2018

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.
15 nov 2018

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.
14 nov 2018

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 nov 2018

Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.
14 nov 2018

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 nov 2018
Plusmaterial

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö Vibrationsstandarden ISO 5349 bedömer högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.
13 nov 2018

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 nov 2018
Plusmaterial

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.
9 nov 2018

Provkör framtiden

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 nov 2018

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport Patienter med frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård, berättar Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).
8 nov 2018

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
7 nov 2018

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 nov 2018

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 okt 2018

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris – Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.
17 okt 2018

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 nov 2018
Plusmaterial

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch