Parodontit i släkten en viktig riskfaktor
Forskarna kan visa att 65 procent av tandförlusterna kunde härledas till ett nära släktskap med en person som också hade parodontit. Foto: Colourbox

Parodontit i släkten en viktig riskfaktor

Forskning 20 feb 2020
Dela artikeln
Två av tre förlorade tänder hos patienter med parodontit kunde knytas till ett nära släktskap med någon som också hade parodontit, det kan norska forskare visa i en ny studie.

Att ha en nära släktning med parodontit är en starkt prognostiserande faktor för hur lyckad den parodontala behandlingen kommer att vara på lång sikt.

Det kan norska forskare visa efter att de undersökt en testgrupp på 148 föräldrar och deras 154 barn, som alla behandlats för parodontit, och jämfört dem med en kontrollgrupp av 133 matchade föräldrar och barn som också de hade genomgått behandling för parodontit, men som inte hade någon parodontit i släkten.

Samtliga patienter hade behandlats vid en specialistklinik för parodontologi i sydvästra Norge mellan 1986 och 2017. I både test- och kontrollgruppen hade forskarna rensat för styvbarn, adoptivbarn samt alla patienter som inte kom från Nordeuropa.

Tandförluster

I föräldragenerationen hade de som hade en nära släkting med parodontit i snitt förlorat 1,94 tänder. Motsvarande antal för kontrollpersonerna i samma generation som inte hade någon släkting med parodontit var 0,70 tänder.

I barngenerationen var samma siffror 0,65 för dem med en nära släkting och 0,26 för dem utan nära släkting.

Forskarna kan visa att 65 procent av tandförlusterna kunde härledas till ett nära släktskap med en person som också hade parodontit. Föräldragenerationen i testgruppen hade tre gånger så många tandförluster som föräldragenerationen i kontrollgruppen, medan barngenerationen i testgruppen hade 2,7 gånger så många som sin kontrollgrupp.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch