Parodontit kan bidra till hjärtinfarkt
Parokrank försöker slå fast om parodontit är en självständig riskfaktor för utvecklingen av kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt eller inte. Foto: Colourbox

Parodontit kan bidra till hjärtinfarkt

13 jun 2014
Dela artikeln
Parodontit är nästan fyra gånger vanligare hos patienter som har haft hjärtinfarkt än hos matchade kontrollpersoner.

Det visar en jämförelse av de första 100 patienterna i en stor studie om sambandet mellan parodontal sjukdom och kranskärlsjukdom (Parokrank).

Parodontit är en direkt bidragande orsak till hjärtinfarkt, tror kardiologen Lars Rydén, som leder studien. Snart kommer forskningsresultat som visar om han har rätt eller fel.

Allt fler studier visar att det finns samband mellan oral hälsa och hjärt-kärlsjukdom, men det är fortfarande inte helt klarlagt att den ena sjukdomen orsakar den andra. Däremot finns det starka indikationer på att så skulle kunna vara fallet.

800 hjärtinfarktpatienter

Parokrank försöker slå fast om parodontit är en självständig riskfaktor för utvecklingen av kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt eller inte.

– Studien är den största och mest genomtänkta som hittills har gjorts på området, säger Lars Rydén.

Sammanlagt ingår drygt 800 hjärtinfarktpatienter och lika många kontrollpersoner.

– De sista undersökningarna blev klara i slutet av maj. Jag hoppas att vi kan presentera de första resultaten på den europeiska kardiologföreningens årliga möte i Barcelona i månadsskiftet augusti/september, berättar han.

De första vetenskapliga artiklarna från studien beräknas bli publicerade i slutet av 2014.

Läs mer i intervjun med Lars Rydén, ”Världskänd kardiolog letar svar i munnen” i Tandläkartidningen nummer 8 2014.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch