Samband mellan parodontit och plack i halsartärerna
En individ med fördjupade tandköttsfickor kan förväntas ha större total yta av atherosklerotiska plack i carotis. Illustration: Mattias Karlén

Samband mellan parodontit och plack i halsartärerna

Forskning 13 jan 2020
Dela artikeln
Personer med parodontit har i högre utsträckning plack i halsartärerna, något som ökar risken för stroke, visar ny svensk studie.

Allt fler studier pekar på ett samband mellan parodontit och olika hjärt-kärlsjukdomar. Nu kommer ytterligare en pusselbit som visar ett samband mellan parodontit och plack i halsartärerna, också kallat karotida plack eller halsartärstenos.

Svenska forskare har undersökt drygt 800 personer ur den så kallade Malmö Offspring Dental Study, MODS, med en snittålder av 53 år. Deltagarnas halsartärer kontrollerades med ultraljudsundersökning där både tjockleken och utbredningen av placken registrerades. Den parodontala statusen fastställdes med hjälp av klinisk undersökning och röntgenbilder.

Med hjälp av regressionsanalys kan forskarna visa att patienter som hade måttlig till svår parodontit hade 75 procent högre sannolikhet att ha plack i halsartärerna. Detta efter att forskarna kontrollerat för faktorer som ålder, kön, rökning, utbildningsnivå, fasteglukos, artärtryck, LDL-kolesterol och medicinering med blodtrycksänkare samt lipidsänkare.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch