Sångare inte mer drabbade av TMD
När forskarna kontrollerade kända riskfaktorer visade det sig att sångarna i högre utsträckning var kvinnor, som har en ökad risk för TMD. Foto: Colourbox

Sångare inte mer drabbade av TMD

Forskning 19 sep 2019
Dela artikeln
Trots att sångare i dubbelt så hög utsträckning rapporterade TMD-smärta jämfört med kontroller hade de ingen förhöjd risk, visar ny studie. Förklaringen är en annan.

Yrkesverksamma sångare anses vara en riskgrupp för att drabbas av temporomandibulära problem, TMD. De utsätter ofta sitt käksystem för onormala positioner för att uppnå en önskad ljudbild, dessutom antas de vara mer uppmärksamma på TMD-symtom.

Men stämmer det verkligen? Det ville en grupp holländska forskare ta reda på. Genom enkäter till närmare 1 500 musiker, där drygt 300 var sångare, samt en kontrollgrupp på cirka 200 personer kan forskarna visa att över 20 procent av sångarna rapporterade smärta i det temporomandibulära området jämfört med drygt 10 procent i kontrollgruppen.

Dessutom rapporterade en ungefär lika stor andel av sångarna även TMD-ljud, jämfört med drygt 15 procent i kontrollgruppen. Men när forskarna kontrollerade för kända riskfaktorer visade det sig att sångarna i högre utsträckning var kvinnor, som har en ökad risk för TMD, vilket förklarade hela skillnaden.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch