Sötningsmedel kan också ge karies
De kommersiella varianterna med stevia och aspartam samt socker bidrog till likartat hög produktion av mjölksyra. Foto: Colourbox

Sötningsmedel kan också ge karies

Forskning 9 dec 2021
Dela artikeln
Kommersiella sötningsmedel med stevia och aspartam gav karies i labbmodell, medan ren stevia, ren aspartam och xylitol inte gjorde det. Tillsatser är boven.

Forskare från University of Sao Paolo i Brasilien utvärderade hur sötningsmedel bidrog till bakterietillväxt, produktion av mjölksyra samt demineralisering på tandprovmaterial från nötdjur. Sammanlagt 228 tandprover ingick i studien.

Stevia, aspartam eller xylitol

Forskarna jämförde tre kommersiella sötningsmedel, de innehöll stevia, aspartam eller xylitol. De två förstnämnda sötningsmedlen hade tillsatser av laktos, upp till 95 procent, som är ett vanligt fyllnadsmedel i tabletter.

Både stevia och aspartam är många gånger sötare än socker och behöver spädas ut. Xylitol är däremot ungefär lika sött i smaken som vanligt socker och det kommersiella sötningsmedlet innehöll bara xylitol. I studien inkluderades också ren stevia och ren aspartam, liksom vanligt socker.

Bidrar till karies

De kommersiella varianterna med stevia och aspartam samt socker bidrog till likartat hög produktion av mjölksyra. Ren stevia, ren aspartam och xylitol gav låg produktion. Liknande mönster sågs vid demineralisering och bakterietillväxt.

Slutsatsen är att rent sötningsmedel inte bidrar till karies, men kommersiella sötningsmedel kan göra det. Skillnaden är tillsatserna, och författarna misstänker framför allt laktos. Det är möjligt att bakterierna i frånvaro av annan näring kan använda laktos. Det finns också bevis för att Streptococcus mutans efter att upprepade gånger utsatts för laktos, kan anpassa sig och producera mjölksyra från det.

Källa

Text: Anja Castensson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch