Stor brist på tandsköterskor väntar
Många tandsköterskor väntas gå i pension de närmaste åren. Foto: Colourbox

Stor brist på tandsköterskor väntar

Värst i väst 15 apr 2015
Dela artikeln
De närmaste fem åren kommer det att bli stor brist på tandsköterskor. Utbildningskapaciteten motsvarar inte alls den framtida efterfrågan på yrkesgruppen.

Det är främst de stora pensionsavgångarna som kommer att leda till brist på tandsköterskor.

– Vi känner en stor oro över hur vi ska få tag på tandsköterskor framöver, framför allt på grund av pensionsavgångarna, kommenterar Charlotte Johansson, personalchef i Blekinge.

I Jämtland-Härjedalen finns ett stort behov av tandsköterskor de närmaste fem åren, men behovet kommer att öka än mer senare.

– Möjligheten att rekrytera har minskat i och med att ingen utbildning finns i länet, säger Kicki Överud, personalkonsult.

Ljusning i Jönköping

Liknande svar kommer från flertalet folktandvårdsorganisationer, men på några ställen skönjs en ljusning, exempelvis i Jönköping och Gävleborg:

– Vi har köpt 15 platser på utbildningen i Tranås och hoppas att dessa blivande tandsköterskor ska börja jobba hos oss, berättar PA-konsult Kristin Drabe.

– Det har startats en tandsköterskeutbildning i länet. Jag hoppas att vi kan rekrytera därifrån, säger HR-administratör Katharina Jonestrand.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch