Svårare att bli tandläkare än läkare
Behzad Talebi opererar bort hudförändringar på prickmottagningen i Tranås. Undersköterskan May Karlsson assisterar.

Svårare att bli tandläkare än läkare

Polsk utbildning 1 jun 2017
Dela artikeln
Behzad Talebi läste till tandläkare i Polen – och sedan till läkare. Med en polsk utbildning har det visat sig vara lättare att bli läkare än tandläkare i Sverige.

Behzad Talebi studerade till tandläkare på engelska i Wroclaw, Polen 2005 till 2010. Först mot slutet av utbildningen stod det klart för honom att polsk tandläkarexamen inte räckte för att få svensk legitimation – han behövde polsk legitimation. För bli legitimerad tandläkare i Polen måste han göra allmäntjänstgöring (AT). Sedan dess har det blivit många turer.

Medan han gjorde AT som tandläkare, fortsatte han att läsa till läkare i Polen. I Polen läser blivande tandläkare och läkare tillsammans i två år, så han behövde inte göra om den första delen av läkarutbildningen.

Han fick till slut svensk tandläkarlegitimation i januari 2015, men då hade han också hunnit läsa in läkarutbildningen i Polen. Eftersom blivande läkare gör allmäntjänstgöring i Sverige, kunde han sedan göra AT i Småland och blev klar i februari 2017.

I dag har han ett vikariat som läkare i Tranås, där han hade sin primärvårdsplacering under AT, och ansvarar bland annat för vårdcentralens prickmottagning. Sedan i höstas har han varit ensam läkare på mottagningen.

– Jag har undersökt cirka 400 patienter på prickmottagningen och opererat bort hudförändringar, däribland en del hudcancer, på runt hälften.

Tidigare funderade han på att bli käkkirurg, men för att söka in på specialistutbildningen måste han jobba minst två år som tandläkare, något som han inte har hunnit göra.

– Nu planerar jag att specialisera mig inom kirurgi istället. Min dröm är att senare kunna rikta in mig på rekonstruktiv plastikkirurgi, berättar Behzad Talebi.

Även i dag har svenska tandläkare utbildade i Polen problem med att få jobba inom yrket i Sverige. Läs mer om det här.

Läs mer om Socialstyrelsens beslut här.

Läs mer om hur svenska tandvårdskliniker påverkas av Socialstyrelsens beslut här.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch