Tandvården drabbas av Socialstyrelsens nej
Anna-Cari Lindh, verksamhetschef på Folktandvård Östhammar vill anställa en svensk tandläkare med polsk utbildning och norsk legitimation, men Socialstyrelsen säger nej till svensk legitimation.

Tandvården drabbas av Socialstyrelsens nej

Polsk utbildning 1 jun 2017
Dela artikeln
Folktandvård Östhammar vill anställa en svensk tandläkare med polsk utbildning och norsk legitimation och har ordnat handledare. Socialstyrelsen säger nej till svensk legitimation. Det sätter käppar i hjulet.

Folktandvård Östhammar är en av många kliniker i Sverige som har svårt att rekrytera tandläkare. Därför tar verksamhetschefen Anna-Cari Lindh emot Perima Ighani Arani med öppna armar.

Perima är född och uppvuxen i Sverige, har polsk tandläkarutbildning och norsk legitimation. Hon har råkat ut för samma problem som Isidora Lazarevic.

Hon anställdes på Folktandvården Östhammar i november 2016. Till en början var hon timanställd som tandsköterska för att komma in i klinikens rutiner i väntan på svensk legitimation. Eftersom hon hade norsk legitimation, räknade man med att det skulle gå snabbt, men efter en fördröjning på fyra månader fick hon avslag av Socialstyrelsen.

Nu har Perima Ighani Arani fått särskilt förordnande som gäller i sammanlagt sex månader och arbetar som tandläkare på kliniken. Men hur det blir sedan är oklart. Enligt Socialstyrelsen har praxis hittills varit att ett särskilt förordnande gäller i högst sex månader och det finns ingen reglering för att ett halvårs jobb på särskilt förordnande leder till svensk legitimation.

– Hon har tidigare erbjudits arbete i Norge, men det är absurt att vi, som saknar så många tandläkare, ska uppmana personer som vill arbeta på kliniken att istället flytta utomlands, säger Anna-Cari Lindh.

Hon anser att Sverige bör följa Norges exempel och ”godkänna” tandläkare med den femåriga internationella utbildningen som ges i Polen.

– Om vi inom folktandvården kan erbjuda dem adeptprogram med handledning och uppföljning så ser jag det som likvärdigt med AT-tjänst.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 8 2017, ute runt 15 juni.

Läs mer om Socialstyrelsens beslut här.

Även tidigare har svenskar med polsk tandläkarutbildning haft problem med att få arbeta inom yrket i Sverige. Läs mer om det här.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch