I dag är tandhygienistutbildningen tvåårig, men det finns möjlighet för dem som så önskar att gå en påbyggnadsutbildning på ett år.
I dag väljer cirka 58 procent att gå det tredje året, som bland annat innehåller fördjupningskurser i oral hälsa, mer kunskap om patienters särskilda behov, barn- och ungdomstandvård, äldrevård och folkhälsovetenskap samt vetenskaplig metodik.
Sveriges tandhygienistförening anser att utbildningen bör bli treårig.
Tandläkarförbundet har inget emot att utbildningen förlängs, men anser att det viktiga inte är längden utan innehållet i utbildningen.
Av regeringens lagrådsremiss framgår det att regeringen anser att det finns stöd för en förlängning av utbildningen, men att det redan i dag finns möjlighet för den som så vill att gå det tredje året. Därför finns inte skäl att göra utbildningen treårig.
Replik till Tandhygienist utbildningen.
Jag tycker att regeringen går på tvärsen med sina mål. Vi jagas hela tiden som kliniker att sammanställa och jobba förebyggande med miljö och kost runt patienten. Därför är det mycket konstigt att man inte sätter 3år för utbildningen. Det sista året inkluderar allt detta med djupare fördjupning i sammantals metodik och fördjupningar i tobaks avvänjning. Man får en större kunskap och förståelse av att läsa och fördjupa sig i studier. Men även en större kunskap när man själv gör sin slutgiltiga studier. Kunskaps nivån bör höjas, varför fungerar detta inte i Sverige men i Holland.