Tandvårdens priser följer referenspriserna

5 mar 2014
Dela artikeln
Tandvårdspriserna har ökat snabbare än den allmänna prisnivån på tjänster sedan tandvårdsstödet infördes 2008, men inte snabbare än de statliga referenspriserna.

Det visar en granskning som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har gjort.

Referenspriserna beräknas utifrån produktionskostnaderna i tandvården. Priset som tandvården tar ligger ofta nära referenspriserna. Patienten betalar ett pris som ligger högst tio procent över referenspriset i 75 procent av fallen, visar TLV:s analys.

”Har en styrande effekt”

– Referenspriserna har en styrande effekt. Det är därför viktigt att vi ser över modellen så att vi är säkra på att referenspriserna ligger på rätt nivå, säger TLV:s generaldirektör Sofia Wallström i ett pressmeddelande.

Att referenspriserna faktiskt har en direkt påverkan på tandvård framgår exempelvis av att vårdgivarna ändrar sina priser i samband med referensprisändringar även när förändringarna av referenspriserna inte har berott på förändrade produktionskostnader.

Analysen visar också att de yngsta och äldsta vuxna med lägst inkomst får minst stöd. Läs mer här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch