Yngre och äldre med låg inkomst får mindre stöd

5 mar 2014
Dela artikeln
De med allra lägst inkomst bland unga vuxna och pensionärer över 80 år konsumerar mindre tandvård och får därför mindre tandvårdsstöd än höginkomsttagarna i samma åldersgrupper.

Det visar en analys om fördelningen av det statliga tandvårdsstödet som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har gjort.

Nu vill TLV:s chefsekonom Douglas Lundin att myndigheten tar reda på hur tandvårdsstödet fördelas efter vårdbehov i relation till olika inkomstgrupper.

Små skillnader i övriga grupper

TLV:s analys visar att det inom andra åldersgrupper än just de yngsta och äldsta är små skillnader mellan olika inkomstgrupper när det gäller hur mycket som betalas ut i tandvårdsstöd.

– Personer med olika inkomster konsumerar ungefär lika mycket tandvård och får lika stor del av det statliga tandvårdsstödet, säger Douglas Lundin i ett pressmeddelande.

Låginkomsttagare besöker tandvården mer sällan än höginkomsttagare och väljer billigare åtgärder, men de konsumerar mer tandvård per besök.

Analysen visar också att referenspriserna påverkar tandvårdens faktiska priser. Läs mer här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch