Tvist om avgiftsfri specialisttandvård

7 feb 2014
Dela artikeln
Västra Götalands beslut om att ge avgiftsfri tandvård till och med kalenderåret personen fyller 24 år har stött på patrull. Försäkringskassan betalar inte ut pengar ur tandvårdsstödet för specialisttandvård som nått högkostnadsskyddet.

Tandvårdschef Ann-Marie Olhede är mycket förvånad över kassans tolkning av regelverket.

– Vi har utgått från att vi tolkat reglerna korrekt. Det är märkligt att Försäkringskassan inte har reagerat tidigare trots att stödet har varit i kraft sedan 2008, säger hon.

Tvisten handlar om huruvida tandvårdsstödet ska gå in vid specialisttandvård där patienten uppnått högkostnadsskyddet. I Västra Götaland tolkar man reglerna som att stödet ska täcka upp för kostnaderna som regionen har.

Västra Götaland har förlorat ett par fall i förvaltningsrätten.

– Vi går nu vidare och har överklagat till högre instans för att få prejudikat. Fram till dess har vi reserverat medel så att patienterna inte ska bli lidande. säger Ann-Marie Olhede.

 

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch