Bilder av det goda livet
För att lyckas med detta glädjeskutt krävs en god hälsa konstaterar Anna Mogavall som kom trea i Tandläkarförbundets fototävling. För att lyckas med detta glädjeskutt krävs en god hälsa konstaterar Anna Mogavall som kom trea i Tandläkarförbundets fototävling.

Bilder av det goda livet

20 okt 2011
Dela artikeln
Vad gör dig lycklig och frisk? Att plocka äpplen, påta i jord,bestiga berg och njuta av utsikten?

[slideshow]
Sveriges Tandläkarförbund ordnade en fototävling inför Internationella munhälsodagen den 10 september i år. Temat var lycka och hälsa.

Ett 60-tal bidrag skickades in. Tandläkartidningen publicerar ett urval.

Var hittar man lycka? ”Lyckan växer på vår egen åker och kan inte plockas i främmande hagar”, enligt den brittiske satirikern Douglas William Jerrold. Vinnarbilden på äppelplockning i den egna trädgården talar för att han har rätt, medan bilden av glädjeskutt på en främmande strand, som vann fjärde priset, talar emot Jerrolds åsikt.

Vad är hemligheten bakom lycka? Finner man lycka eller skapar man den? Finns det genvägar? Det har funnits många kloka åsikter om det genom tiderna.

”Lycklig är den som inte sörjer det han saknar, utan gläder sig över det han har”, lär den grekiske filosofen Demokritos ha sagt.

Den som tror på lyckan är lycklig, ansåg den tyske 1800-talspoeten Friedrich Hebbel.

”Hemligheten till lycka är att beundra utan att vilja ha”, tyckte den amerikanske poeten Carl Sandburg, medan Albert Schweitzer som vann Nobels fredspris 1952 tyckte att förutsättningarna för lycka var god hälsa och dåligt minne.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch