En värdefull insats
Plastikkirurgen Bart tillsammans med sin patient strax före operation. Plastikkirurgen Bart tillsammans med sin patient strax före operation.

En värdefull insats

27 sep 2012
Dela artikeln
I världen föds varje år omkring 200 000 barn med LKG, läpp-, käk- och gomspalt. Amerikanska Operation Smile med en svensk underavdelning skickar volontärer för att hjälpa dessa barn.
– Det var fantastiskt att få göra en insats, säger tandläkare Christian Askman.

Förra året träffade Christian Askman en patient som hade varit i Etiopien som volontär. Han kände att han själv ville resa ner för att hjälpa till, och hösten 2011 reste han till Addis Abeba tillsammans med en läkare och två sjuksköterskor från Sverige.
– Behovet av vård för LKG-barnen är oerhört stort, berättar han. De som drabbas får sällan vård. De flesta som kom till kliniken var mycket fattiga och hade rest i flera dagar, men var oerhört tacksamma över att få hjälp.

[slideshow]

LKG innebär, förutom det rent fysiska lidandet, också ett svårt socialt trauma för barnen och deras föräldrar. Dessa barn anses bära på en förbannelse och göms ofta undan.

Under de veckor Christian Askman var i Addis Abeba bestod hans arbete främst av att screena barnen, extrahera tänder och tillverka gomplattor. Det blev även en hel del fotografering av patienterna.

LKG-operationerna utfördes av plastikkirurger från olika länder.
– Det var fantastiskt att få delta i arbetet. Jag har fått mersmak och hoppas att kunna göra fler volontärinsatser så småningom, berättar han.

Svensk avdelning

Operation Smile är en internationell välgörenhetsorganisation med en svensk avdelning, Operation Smile Sverige. Man bedriver volontärarbete i en rad utvecklingsländer, bland annat i Etiopien, Peru, Filippinerna och Vietnam.

Operation Smile Sverige bekostar även svenska volontärers deltagande i medicinska uppdrag där också andra länders Smileorganisationer medverkar.

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto: Christian Askman

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch