Bättre med fluor i dricksvatten än i salt
Skolbarn som fått fluor tillsatt via salt hade 61 procent högre sannolikhet att vara drabbade av karies än de skolbarn som fått fluor tillsatt i vattnet. Foto: Colourbox

Bättre med fluor i dricksvatten än i salt

Forskning 30 dec 2016
Dela artikeln
En ny studie visar att fluor i dricksvatten verkar vara mer effektivt än fluor tillsatt i salt.

Att tillsätta fluor i allmänt tillgängliga livsmedel är ett sätt att minska kariesförekomsten i hela populationer. Det vanligaste sättet är att berika dricksvattnet, men Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar berikat bordssalt som ett alternativ när vattnet av olika skäl inte är möjligt att berika. Men frågan är om det är lika effektivt? Sannolikt inte, visar en ny studie.

Skolbarn som hade fått fluor tillsatt via salt hade nämligen 61 procents högre sannolikhet att vara drabbade av karies jämfört med de skolbarn som fått fluor tillsatt i vattnet.

Det kan forskare i Brasilien och Uruguay visa efter att ha jämfört totalt cirka 2 700 12-åriga skolbarn från en stad i Brasilien, som tillsätter fluor i vattnet, och en stad i Uruguay, som tillsätter fluor i saltet.

Dessutom hade barnen som fått fluor i saltet 32 procents högre sannolikhet att ha en andra kariesdrabbad tand jämfört med barnen som fått fluor i vattnet.

Källa:

Community Dent Oral Epidemiol; Fabruccini et al

Läs mer: http://bit.ly/2fyFaGZ

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch