Gener bakom kronisk parodontit kan vara funna

forskning 14 okt 2014
Dela artikeln
Amerikanska forskare har funnit sex gener som uppvisar ett tydligt statistiskt signifikant samband med kronisk parodontit och hög grad av kolonialisation av parodontala patogener.

Med hjälp av nya metoder har forskarna återanalyserat genetisk data från två tidigare studier omfattande drygt 4 500 patienter med kronisk parodontit och drygt 1 000 patienter med mycket parodontala bakterier.

Fyra av de sex funna generna har ett samband med svår kronisk parodontit, något som inte förvånar forskarna eftersom den svåra varianten av sjukdomen har en tydligare ärftlig profil jämfört med de mildare formerna, vilket också gör generna lättare att hitta.

Källa:

Journal of Dental Research
Läs mer: http://bit.ly/1nFymC6

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch