Annons

Annons

Hon är på jakt efter biologiska markörer

Pernilla Lundberg söker efter förklaringen till varför vävnad bryts ned vid parodontit. Hon har hittat spännande likheter med andra inflammatoriska sjukdomar som reumatism.

Redan under fjärde terminen av tandläkarutbildningen var hon fast. Under en inspirerande föreläsning i oral patologi med Ulf Lerner fängslades hon av mekanismerna bakom sjukdomar som drabbar benvävnaden.
År 2000 disputerade Pernilla Lundberg på en avhandling om neuropeptiders möjlighet att reglera skelettcellers aktivitet. Den belönades med Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling, och Warfvinges resestipendium för bästa gradualavhandling.

Pernilla Lundberg Ålder: 49 år. Titel: Tandläkare, specialist i parodontologi och docent vid institutionen för odontologi, avdelningen för molekylär parodontologi vid Umeå universitet. Intressen: Konst, musik och dans, liksom matlagning, litteratur och filosofi är livgivande för mig. Jag vill se det stora i det lilla, både professionellt och privat.

Pernilla Lundberg
Ålder: 49 år.
Titel: Tandläkare, specialist i parodontologi och docent vid institutionen för odontologi, avdelningen för molekylär parodontologi vid Umeå universitet.
Intressen: Konst, musik och dans, liksom matlagning, litteratur och filosofi är livgivande för mig. Jag vill se det stora i det lilla, både professionellt och privat.


Snart mottog hon också ett postdocstipendium från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning som gjorde att hon kunde fortsätta sin forskning i Sydney. Där valde hon att arbeta på Garvan Institute of Medical Research, både på en benbiologisk enhet och en neuroenhet.
– Jag tog kontakt med en forskargrupp som precis som vi forskar om neuropeptider och skelettet, säger hon.
2006 återvände familjen till Umeå och 2010 blev hon färdig specialist i parodontologi. I dag arbetar hon som lektor, undervisar tandläkarstudenter och handleder doktorander och forskaraspiranter. Förutom det har hon ett kliniskt uppdrag som specialist i parodontologi, tandlossningssjukdomar.

Molekylära mekanismer

Pernilla Lundbergs forskning handlar om molekylära mekanismer bakom vävnadsförändringar, framför allt vid inflammatoriska sjukdomar. Till exempel parodontit, inflammation i tandens stödjevävnader som kan leda till nedbrytning av käkben med tandlossning som följd, och periimplantit, inflammation i vävnaderna runt implantat som kan leda till nedbrytning av käkben och implantatlossning som följd.
Men också vid ledgångsreumatism leder inflammation till att ben och brosk i lederna förstörs.
Hennes forskargrupp undersöker cellsammansättningen i det inflammerade parodontiet. Men också hur olika inflammationsrelaterade molekyler – som till exempel cytokiner och antikroppar – kan orsaka vävnadsnedbrytning. Studierna innefattar odling av olika celler från mänskligt parodontium, analys av vävnadsprover från människa samt studier på djurmodeller.
Målet är att identifiera de molekyler och mekanismer som är verksamma vid vävnadsnedbrytande sjukdomar. Om de lyckas ringa in vilka nyckelmolekylerna är skulle dessa kunna utgöra biologiska markörer detekterbara i saliv, gingivalvätska eller blod. I dag saknas helt biologiska markörer för dessa sjukdomar och de upptäcks först när vävnadsskadorna redan uppstått.

Studerar genetiska faktorer

Ett annat syfte med att öka kunskaperna om de vävnadsnedbrytande processerna är att finna potentiella måltavlor för läkemedelsbehandling.
– Om vi förstår vilka molekyler som är viktiga i processen skulle vi kunna gå in och blockera dem, säger Pernilla Lundberg.
Eftersom människor är olika känsliga för att drabbas av parodontit och periimplantit studerar forskargruppen även genetiska faktorer. I arbetet samlar de blod och vävnad från personer med parodontit, periimplantit och personer utan tandlossningssjukdom till en odontologisk biobank, Periogene North.
Nedbrytning av vävnader som orsakats av inflammation sker inte bara vid parodontit utan också vid andra sjukdomstillstånd, som till exempel reumatism.
Förutom att mekanismerna för vävnadsnedbrytning kan likna varandra finns ett associationssamband mellan sjukdomarna. Reumatiker har oftare problem med tandlossning än personer med friska leder och flera av riskfaktorerna för de två sjukdomarna är gemensamma: Om man behandlar tandlossning hos reumatiker minskar deras ledbesvär.

Samarbete med reumatologer

För att få ytterligare insikt i var sambandet ligger samarbetar Pernilla Lundberg och hennes forskarlag med reumatologer och immunologer. Fokus ligger på att undersöka om det finns gemensamma sjukdomsmekanismer och orsaker vid dessa två sjukdomar.
– Vi har, hos en grupp individer med parodontit, hittat höga nivåer av ett protein i blodet. Samma protein finns i höga nivåer i blodet hos individer flera år innan de drabbas av reumatism.
– Vi vet inte om dessa reumatiker hade parodontit innan de fick reumatism men det skulle kunna vara så, funderar Pernilla Lundberg.
Att forska tycker hon är fascinerande och utmanande.
– Att syssla med translationell forskning kräver både väl fungerande logistik och flera olika yrkeskategoriers insatser.
Det krävs också avancerade metoder och dyr laboratorieutrustning. Finansieringsfrågan är nog den största utmaningen, enligt Pernilla Lundberg. Hösten 2013 fick hon Västerbottens läns landstings Spjutspetsmedel på 2,6 miljoner kronor.

”Att samarbeta och dela med- och motgångar i forskargruppen är verkligen inspirerande.”

Hon tycker att det är stimulerande att få samarbeta med andra specialister – som endokrinologer, reumatologer och immunologer. Målet är att i framtiden kunna hitta sätt att identifiera dem som har en känslighet att drabbas av kroniska inflammatoriska sjukdomar och på sikt bana väg för nya och bättre behandlingar.
– Att samarbeta och dela med- och motgångar i forskargruppen är verkligen inspirerande. Att samverka med forskare i andra discipliner gör att man får nya perspektiv och ser problem ur nya vinklar.

Upptäck mer