Skyddsfaktor mot karies funnen i saliv
Salivproteinet laktotransferrin finns i tre genetiska varianter, vilkas halter varierar hos olika människor beroende på vilken genuppsättning man har. Foto: Colourbox

Skyddsfaktor mot karies funnen i saliv

Forskning 19 okt 2015
Dela artikeln
En genetisk variant av ett salivprotein har visat sig ge en 30-procentig skyddseffekt mot karies.

En genetisk variant av glykoproteinet laktotransferrin i saliven ger ett naturligt skydd mot karies. Det menar tyska och brasilianska forskare efter att ha jämfört 677 tolvåringars karieserfarenhet med innehållet i deras saliv.

Närmare hälften av barnen var helt kariesfria medan resten hade någon eller flera kliniska erfarenheter av karies, enligt indexet DMFT. Salivproteinet laktotransferrin finns i tre genetiska varianter, vilkas halter varierar beroende på vilken genuppsättning man har.

När forskarna jämförde förekomsten av karies hos barnen med halterna av de tre olika formerna av laktotransferrin fann de att en variant kunde tillskrivas en cirka 30-procentig skyddseffekt mot karies. En effekt som även kvarstod vid förekomsten av plack och gingivit.

Forskarna menar att fyndet är ett steg närmare att förstå de kroppsegna kontrollmekanismer som verkar på karies och som gör att vissa personer är mer utsatta för karies än andra.

Men eftersom karies är en multifaktoriell sjukdom finns det sannolikt fler genetiska skillnader som påverkar mottagligheten och forskarna efterlyser fler studier av dessa.

Källa:

Caries Res; AD Doetzer et al

Läs mer: http://bit.ly/1YD7eIy

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch