Utsatta barn har sämre tandhälsa

Forskning 9 feb 2015
Dela artikeln

Barn som upplevt negativa och stressande händelser – föräldrar som skiljer sig, våld i hemmet, ett hem med drog- eller alkoholproblem, mentalsjukdom, en förälder i fängelse, blir offer för eller vittne till våld i närområdet eller ekonomiska påfrestningar i hushållet – har sämre tandhälsa än barn som inte upplevt det.

Det kan en amerikansk studie visa, där drygt 90 500 föräldrar eller vårdnadshavare tillfrågats om barnens tandhälsa och förekomsten av negativa och stressande upplevelser.

Det räcker att ha varit utsatt för en av de stressande händelserna för att barnen ska ha sämre tandhälsa, och risken ökar vid flera upplevelser, visar studien.

Läs mer:

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch