I år får nästan alla folktandvårdskliniker i länet skannrar och under 2017 kommer över hälften av alla avtryck som görs att vara digitala, är det tänkt.
– Kronor och broar produceras mest digitalt i dag. Då är det onödigt att tandläkare för in ett analogt moment när det oftast blir bättre kvalitet om man skannar på kliniken, säger tandvårdsdirektör Per Tidehag.
Tandläkare och assisterande personal som inte redan kan intraoral skanning kommer att få utbildning efterhand.
– Man behöver inte vara tandläkare för att ta digitala avtryck. Det kan också annan personal göra, betonar Per Tidehag.
Svårt i början
Per Tidehag, som är protetiker i botten, blev intresserad av intraoral skanning 2008 i samband med en produktmässa i New York. Året därpå skaffade protetikavdelningen en skanner och han åkte till Oslo för utbildning.
– Då var det svårt att lära sig använda skanner. Det tog tre dagar att få det att funka inom åtta minuter, minns han.
2010 började protetikerna i Umeå använda skanner på specialistkliniken.
– I början var det erfarna tandläkare som fick lära sig metoden, men de var redan duktiga på vanlig avtryckstagning och upplevde intraoral skanning som svårt. De yngre är vana med dataspel och har mycket lättare att använda en skanner. På en halv dag lär de sig ta digitala avtryck.
Flera fördelar
Metoden har många fördelar, tycker Per Tidehag.
– Det är behagligare för patienterna och det blir bättre precision på avtrycken. Det gör att passformen på protetiken blir överlägsen jämfört med konventionella metoder.
Han tror också att det är mer miljövänligt eftersom man inte behöver slänga avtrycksmassa och gamla gipsmodeller.
Lönsam på sikt
Inköp av intraorala skannrar och utbildning kostar en hel del. Först på sikt blir det lönsamt, tror Per Tidehag. Men lönsamhet är inte anledningen till att Folktandvården Västerbotten satsar på skannrar.
– Vi köper dem för att höja kvaliteten, inte för att tjäna pengar, säger han.