Annons

Annons

AI-detektion av karies inte mer kostnadseffektivt

Med AI upptäcktes karies oftare, men behandlades också oftare invasivt. Kostnaden blev därför lika, visar studie.

Tidig karies kan upptäckas på bitewing-röntgen, men variationen är stor mellan olika tandläkare. Artikelförfattarna har tidigare visat att tandläkare med stöd av artificiell intelligens, AI, kunde minska variationen och öka precisionen i att detektera tidig karies.
I denna tyska studie fick 23 tandläkare detektera tidig karies med eller utan stöd av AI. Med AI upptäcktes karies med signifikant högre känslighet. Specificiteten var dock inte signifikant olika mellan de två grupperna.
En högre känslighet i att upptäcka karies ger lägre kostnader, men tandläkare i AI-gruppen valde oftare att laga tanden i stället för att välja icke-invasiv eller mikroinvasiv behandling. Artikelförfattarna noterar att i studien fattades behandlingsbeslut utifrån röntgenbild enbart, medan man i kliniska verkligheten även skulle gå på taktil och visuell undersökning.
Kostnadseffektivitet beräknades utifrån ett perspektiv av tysk tandvårdsfinansiering, där en stor andel av tandvårdsbehandlingarna täcks av en statlig obligatorisk försäkring.

Upptäck mer