Biomimetik, att inspireras av eller kopiera naturen för att lösa mänskliga utmaningar, finns det många exempel på. Tandemalj är känt för sin hårdhet, stelhet och viskoelasticitet.
Nu har forskare skapat ett nytt material med tandemalj som förebild. Det består av nanotrådar av hydroxiapatit, samma material som naturlig emalj, men täckta med en metall. Trådarna är sammantvinnade med polyvinylalkohol. Det nya materialet är mycket starkt, hårt och viskoelastiskt – mer än sin förebild.
Starkare än naturlig emalj
Forskarna testade den nya emaljen för att se hur lätt materialet sprack och hur lätt det kunde märkas med en diamantspets. Emaljanalogen var hårdare och starkare än naturlig emalj. Materialet är dock långt från att kunna reparera tänder, forskarna vet inte om det kan binda till tänder och materialet kräver verktyg som inte finns på en tandläkarmottagning.
Materialets design gör det möjligt att skala upp, så tänkbara användningsområden i framtiden sträcker sig från att skydda elektroniska chip till hus som kan stå emot jordbävningar.