Annons

Annons

Barn åt mer sötsaker under nedstängningen

För barn i Israel ledde nedstängningen under pandemin till mer småätande av sötsaker och inställda besök hos tandläkaren. 

I en enkätstudie kartlades hur barn i Israel påverkades av nedstängningen under pandemin med avseende på vanor som påverkar tandhälsa. I studien tillfrågades 308 föräldrar under februari till mars 2021hur deras barn påverkats av nedstängningen.
Nedstängningen innebar att barn stannade hemma, inte träffade sina vänner och gick i skolan via online-lektioner. Föräldrarna var också ofta, men inte alltid, hemma.
Under nedstängningen ökade barn i alla åldrar överlag sitt intag av snacks och läsk. Om föräldrarna var hemma åt barnen också mer av hälsosam mat.
Tandborstandet påverkades inte, för de flesta. Omkring en fjärdedel av barnen borstade mindre ofta. Särskilt äldre barn som ansvarade för sin egen tandborstning tenderade hoppa över sin morgontandborstning oftare under nedstängningen. Författarna gissar att de ändrade vardagsrutinerna var orsaken.
Många barn i studien gick inte till tandläkaren regelbundet. Bland dem som gjorde det var det 14 procent som svarade att tandläkaren hittat mer karies än vanligt. Omkring 15 procent sa att de ställde in tandläkarbesök under nedstängningen. Omkring 4 procent av barnen klagade på käkledssymtom, vilket kan vara ett symtom på stress.

Upptäck mer