Annons

Annons

Bodil Lund blir ny prefekt på KI

Bodil Lund, professor i käkkirugi, blir ny prefekt vid Karolinska institutets institution för odontologi. Hon börjar det nya uppdraget 18 oktober.

Berätta om ditt nya jobb. Vilka blir dina huvuduppgifter som prefekt?
– Jag kommer att ansvara för all verksamhet vid institutionen och universitetstandvården. Det är ett spännande ledarskap som omfattar strategiskt arbete och sammanflätar utbildning, forskning, klinik och stöd. Arbetet innebär också samverkan med till exempel omgivande regioner och andra lärosäten både nationellt och internationellt.
Vilka andra uppdrag har du vid sidan av jobbet som prefekt på KI?
– Uppdraget som prefekt kommer att fylla merparten av min vardag, men en dag i veckan kommer jag att arbeta kliniskt på Karolinska Universitetssjukhusets medicinska enhet för plastik- och kraniofacialkirurgi. Utöver det bedriver jag forskning, handleder doktorander, är engagerad i nationella Tandvårds-Strama, är ordförande för Skandinaviska käkkirurgiska föreningen och sitter i styrgruppen för Nationellt kvalitetsregister för ortognatkirurgi.
Du jobbade som professor i käkkirurgi vid Universitetet i Bergen i Norge i drygt fyra år, har du helt slutat där? Lämnar du även andra uppdrag i Norge?
– Ja, jag har slutat på Universitetet i Bergen. Kvar är förstås forskningssamarbeten, ett värdefullt nätverk och många vänner. Jag lämnar en del förtroendeuppdrag i Norge, till exempel har jag varit representant för odontologi i gruppen under Helsedirektoratet som arbetar med nationella riktlinjer för antibiotikaanvändning i primärvården. Det har varit en fantastisk tid i Norge, men nu är det dags att komma hem.
Hur känns det bo ”på riktigt” i Sverige igen?
– Jag har trivts otroligt bra i Norge och haft spännande år där. Men det är gott att vara hemma, speciellt efter 18 månaderna då jag inte kunde komma hem så mycket på grund av pandemin. Fint att efter en arbetsdag kunna äta middag med min familj och sedan ta en kvällspromenad med min hund. Det är numera vardagslyx för mig.
Du ersätter Mats Trulsson som prefekt. Blir han kvar på KI?
– Prefektuppdraget är ett förordnande på fem år, som kan förlängas i ytterligare en period. Mats har suttit i två perioder och hans uppdrag går nu ut. Han återgår till sin grundtjänst på KI, det vill säga som professor i protetik.

Upptäck mer