Annons

Annons

Brist på specialister pressar upp lönerna

Bristen på specialister gör att övertandläkarnas löner ökar, enligt Mats Olson, ombudsman på Tjänstetandläkarna (TT).

Övertandläkare som inte är chefer har en medianlön på 68 660 kronor i månaden – en ökning med runt 2 000 kronor på ett år. Medianlönen för övertandläkare som också är chefer ligger på 82 000 kronor och har ökat med ungefär lika mycket. Det visar TT:s senaste lönestatistik.

Mats Olson


– Specialistlönerna är intressanta. Vi ser att det är brist på specialister, för lönerna har ökat hela tiden, säger Mats Olson.
Sjukhustandläkarlöner väntas öka
TT:s lönestatistik omfattar också sjukhustandläkare, som har en medianlön på 50 400 kronor. De flesta ligger mellan 39 900 kronor och 66 000 kronor. Statistiken omfattar 121 sjukhustandläkare i landet.
Orofacial medicin blev en specialitet i Sverige 1 juni 2018. På sikt innebär det att sjukhustandläkarna kommer att få mer betalt, enligt Mats Olson.
– När sjukhustandläkarna efterhand får specialistbehörighet kommer det att påverka lönerna.
”God löneutveckling”
Tandläkarlönerna i landet har ökat med ungefär tre procent på ett år. Jämfört med andra landstingsgrupper har det varit en ganska god löneutveckling 2018, enligt Mats Olson. Ökningen har varierat mellan cirka 2 och 7 procent, beroende på landsting/ region.
Tandläkartidningen har tidigare skrivit att medianlönen för distriktstandläkare har ökat med runt 500 kronor i månaden från 2017 till 2018.
De flesta distriktstandläkare tjänar mellan 33 900 kronor och 56 660 kronor i månaden före skatt. Medianlönen ligger på 41 708 kronor.
Kort erfarenhet drar ned medianlönen
Den lägsta medianlönen har distriktstandläkarna i Jönköping. Den ligger på 38 580 kronor. Men en låg medianlön behöver inte betyda att lönerna är för låga, enligt Mats Olson.
– Om halva kåren har få år i yrket drar det ned medianlönen, som i Jönköping. Men om man ser till åldern på tandläkarna ligger de inte lågt, säger han.
På samma sätt kan höga medianlöner bero på att många tandläkare har lång erfarenhet snarare än att arbetsgivaren betalar bättre än andra.
Läs mer om tandläkarnas löner på Tjänstetandläkarnas webbplats.
Janet Suslick

Upptäck mer