Annons

Annons

Budgeten klubbades utan diskussion

Budgeten för Sveriges Tandläkarförbund för år 2020 klubbades igenom utan invändningar från ombuden på förbundsmötet.

Att budgetpunkten klubbats igenom utan livliga diskussioner under förbundsmötet har på senare år hört till ovanligheterna. Denna gång gick dock förbundsstyrelsens budgetförslag igenom utan längre diskussioner, trots att förbundsstyrelsen lade fram en budget med ett budgeterat underskott på 460 000 kronor.
Några frågor ställdes visser­ligen, bland annat kring uppräkningen av styrelsens fasta arvode med 30 procent som kompensation för pensionsavsättningar. Arvodeshöjningen innebär en ökning av kostnaderna med 110 000 kronor jämfört med föregående år, vilket bidrar till det budgeterade underskottet i förbundsstyrelsen förslag.

Budgeterat underskott

I förbundsmöteshandlingarna kan man läsa att man för att täcka det budgeterade under­skottet i år skulle behöva höja medlemsavgifterna från medlemsorganisationerna till förbundet med ungefär 5 procent. En höjning av medlemsavgifterna från nuvarande 9,4 miljoner till 9,864 miljoner skulle innebära en ökning av den årliga avgiften med cirka 79 kronor/medlem (student­erna borträknade).
Även om till exempel Tjänste­tandläkarna då och då har höjt medlemsavgiften för sina medlemmar, nu senast vid årsmötet 2019, har det inte påverkat medlemsavgiften till Tandläkarförbundet, som varit oförändrad sedan 2013.
Kostnader för löner, arvoden, lokalhyror och så vidare har dock följt index och prisutvecklingen i samhället. Detta problem påtalades också under diskussionen och det konstaterades att det på sikt är ohållbart med budgetunderskott. Ett budgeterat underskott innebär att man tar av de finansiella tillgångarna vilket på sikt inte är hållbart. För att få en budget i balans behöver intäkterna öka eller verksamheten skäras ner.
Beslut fattades dock i enlighet med förbundsstyrelsens förslag till budget.

Upptäck mer