Annons

Annons

Replik: ”Ramarna styrs inte av naturlagar”

Debatten om löneläget i Dalarna fortsätter. "Tandvårdschefen bekräftar vår kritik" skriver Tjänstetandläkarna Dalarna, i en replik.

Foto: Colourbox

Vi välkomnar tandvårdschefens svar på vår debattartikel. Vi ser fram emot att få se den ökade dialogen och de kreativa lösningarna som tandvårdschefen skriver om. Tyvärr så saknas både flexibilitet och självrannsakan hos arbetsgivaren.

Påståendet att ”Vi har under lång tid arbetat strategiskt för att trygga bemanningen”, borde ju mana till eftertanke om att man kanske har fel strategi om man trots flerårigt arbete allt jämt har nästan trettio vakanta tandläkartjänster.

Att, beklaga att ni inte är nöjda med årets lönerevision men att ”det är de ekonomiska ramar vi har att förhålla oss till”, tyder ju på att tandvårdsledningen vill framställa det som att man inte alls har ett ansvar för lönesättningen. Ramarna styrs ju inte av naturlagar utan är en produkt av prioriteringar och beslut fattade av politiker och förvaltningsledningen baserat på det beslutsunderlag som förvaltningsledningen ger politikerna. Andra regioner har gjort andra prioriteringar, inte för att de har mer pengar utan för att man sett problemet och försökt göra något åt det.

Att just i år lägga rikets hittills lägsta lönebud (1,96%) är ett aktivt beslut och inte något som tandvårdschefen eller politikerna kan skylla på någon odefinierad yttre omständighet. Tandvårdschefen skriver att ”Det senaste året har vi rekryterat 20 tandläkare”, man skulle också kunna säga att det senaste året har det slutat minst 20 tandläkare i region Dalarna.

Gerd Blombäck, Tjänstetandläkarna Dalarna
Birgitta Bondemark, Tjänstetandläkarna Dalarna
Susanna Magnusson, Kanslichef Tjänstetandläkarna centralt
Lars Eriksson, Tjänstetandläkarna Dalarna
Joana Monteiro, Tjänstetandläkarna Dalarna
Philip Mundt, Tjänstetandläkarna Dalarna
Petronella Stam, Tjänstetandläkarna Dalarna

Upptäck mer