Annons

Annons

Replik: Regionen svarar på TT Dalarnas lönekrav

"Vi kan bara beklaga att ni inte är nöjda med årets lönerevision, men det är de ekonomiska ramar vi har att förhålla oss till", skriver Karin Gunnars Hellgren, Tandvårdschef Region Dalarna Folktandvården.

Tack Tjänstetandläkarna Dalarna för ert engagemang och konstruktiva förslag för att minska tandläkarvakanserna inom Folktandvården Dalarna. Vi har under lång tid arbetat strategiskt för att trygga bemanningen på våra kliniker och har också kunnat se resultat. Till exempel Folktandvården Orsa som gick från ingen tandläkare till att vara fullbemannade på bara ett par år. Det senaste året har vi rekryterat 20 tandläkare, 10 tandhygienister och 23 tandsköterskor och majoriteten är tillsvidareanställda. Det här har också lett till starkare team och bättre sammanhållning.

Vi tror att ökad dialog och samverkan är nödvändigt för att fortsätta främja en positiv utveckling, liksom kreativa lösningar. En del av våra åtgärder är utökande av vuxentandvården och samarbete med tandläkarutbildningen på Karolinska Institutet och i Riga. Vi fokuserar även på nationella och internationella rekryteringsinsatser, ökat arbetsmiljöarbete och stärkt ledarskap.

Att vara en attraktiv arbetsgivare handlar som ni skriver inte bara om lön, men lönen är förstås en viktig del. Tandläkare inom Folktandvården Dalarna har ett löneläge som ligger strax under genomsnittet för allmäntandläkare och över genomsnittet för specialister, medan ingångslönerna för nyexaminerade tandläkare är bland de högsta i landet. Inom allmäntandvården har vi en mycket ung tandläkarkår där 69 procent är under 40 år, vilket är bland de yngsta i landet, och detta är en förklaring till att medianlönen ligger något lägre än riksgenomsnittet.

Vi kan bara beklaga att ni inte är nöjda med årets lönerevision men det är de ekonomiska ramar vi har att förhålla oss till. Vi hoppas naturligtvis ha möjlighet att fördela mer pengar nästa år.

Karin Gunnars Hellgren
Tandvårdschef Region Dalarna Folktandvården

Upptäck mer