Annons

Annons

Eastman kan få byggnadspris

Ombyggnaden av Eastman­institutet är nominerad till årets Vårdbyggnadspris, som belönar goda exempel inom vård och omsorg.

Vårdbyggnadspriset delas ut av föreningen Forum vårdbyggnad till projekt som är ”goda exempel på fysiska miljöer inom vård och omsorg”. I samma kategori som Eastman tävlar vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro och tillbyggnaden av Carlanderska sjukhuset i Göteborg.
Projektet för att restaurera Eastmaninstitutet startade år 2013 och avslutades i november år 2016. Syftet var att förlänga byggnadens livslängd och se till att den befintliga verksamheten ska kunna vara kvar.

Kulturhistoriskt intressant

Byggnaden uppfördes 1932–1936 och är delvis skyddad som kulturhistoriskt intressant. Därför har man under ombyggnaden både tagit hänsyn till att bevara till exempel exteriörens fönster, stenarbeten och dörrar och glasväggar, väntrumsleksaker och målningar inne i huset. Man har också hämtat inspiration till ny fast inredning från det man vet om hur denna såg ut från början.
Ur motiveringen till Eastmans nominering: ”Byggnadens möjligheter har utnyttjats till fullo genom okonventionella lösningar, för att kunna få plats med en större verksamhet. Byggnadens själ har värnats även när större praktrum brutits ned till mindre funktionsytor. Siktlinjer och ljusinsläpp har bevarats genom väggar av glas, placerade så att integriteten för patienten upprätthålls. Ett gemensamt lunch- och fikarum för alla verksamheter stödjer samarbete, lärande och effektivt nyttjande av lokaler. Ombyggnaden av denna märkesbyggnad är ett bra exempel på hållbart återbruk.”
Vid prisutdelningen 20 november korades omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro till vinnare.
Eastmaninstitutet har tidigare vunnit Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris.
 

Upptäck mer