Annons

Annons

Efter upptäckt fel – Emerade adrenalinpenna dras tillbaka

Patienter med Emerade adrenalinpennor med autoinjektion uppmanas byta till en penna av annat märke. Ett funktionsfel gör att vissa injektionspennor inte fungerar som de ska.

Foto: Colourbox

Ett fel i Emerade adrenalinpennor med autoinjektion gör att autoinjektorn inte aktiveras alls eller aktiveras i förtid. Det innebär att pennan inte kan leverera adrenalin som den ska, vilket kan få allvarliga konsekvenser i en akutsituation, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Felet har endast upptäckts i en del av pennorna, men tillverkaren har beslutat att dra tillbaka alla injektionspennor från marknaden. Patienter uppmanas nu att byta till adrenalinpennor av annat märke.

 

Efter upptäckt av ett funktionsfel hos vissa Emerade injektionspennor med adrenalin dras samtliga pennor av märket tillbaka.

Foto: Medeca Pharma

Tills dess att patienten fått en ny adrenalinpenna är uppmaningen att ha flera Emerade-pennor med sig, ifall någon av dem skulle ha det aktuella funktionsfelet. I samband med byte till ett annat märke ska Emerade-pennor lämnas in på apoteket.

Emerade adrenalinpenna används som akutläkemedel inom tandvården vid akut allergisk reaktion.

Upptäck mer