Annons

Annons

Eksem kopplat till blödande tandköttsfickor

I en finsk studie var blödande tandköttsfickor kopplat till seborroisk dermatit och nummulärt eksem.

En finsk uppföljningsstudie kartlade eksem och parodontit hos 1 871 personer födda 1966. I studien undersöktes samtliga deltagare, alla 46 år, av hudläkare för att ge eventuell eksemdiagnos, liksom av tandläkare för att bedöma tandköttsfickor.
Blödande tandköttsfickor var associerat med seborroisk dermatit och num­mu­lärt eksem, däremot inte med atopisk dermatit. Prevalenskvot (prevalence rate ratio, PRR) för mer än 4 mm djupa tandköttsfickor var 2,2 för seborroisk dermatit och 1,7 för nummulärt eksem. Sambandet för nummulärt eksem var dock inte statistiskt signifikant.
För icke-rökare var riskkvoterna något lägre, vilket antyder att rökning är en förväxlingsfaktor för sambandet mellan eksem och parodontit. Justering för C-reaktivt protein, diabetes och inflammatoriska sjukdomar förändrade inte riskbedömning.
Parodontit har kopplats till låggradig systemisk inflammation och en japansk studie har visat förbättrade hudsymtom efter behandling av oral infektion hos personer med nummulärt eksem.

Upptäck mer