Att eltandborstar gör rent tänderna bättre än manuella tandborstar vid en enskild borstning är visat sedan länge. Men frågan är vilken effekt de har i längden. Det har funnits farhågor om att den elektriska borstningen i längden skulle skada tandkött och emalj. Nu har tyska forskarna undersökt frågan i en elva år lång uppföljningsstudie och resultatet är tydligt – eltandborsten är bättre även på lång sikt.
Forskarna har använt sig av data från en stor populationsbaserad kohortstudie kallad Study of Health In Pomerania, SHIP, som har pågått sedan 1997 med uppföljningar vart femte–sjätte år.
Studien startade med 4 300 deltagare, men vid studiestart ställdes inte frågan om eltandborste utan forskarna har utgått från den första uppföljningen 2002 då 3 300 deltagare återstod.
Parodontit och klinisk fästenivå
Efter elva års uppföljning och rensning av dem som var tandlösa 2002 återstod 2013 cirka 1 500 deltagare med data under hela tiden.
Resultatet visar att de som använt eltandborste genomgående har en signifikant bättre status när det gäller parodontit och klinisk fästenivå. Forskarna anger det som att de som använt eltandborste har haft 22 procent lägre progression av parodontit under elva års uppföljning. Eltandborstanvändarna hade också förlorat signifikant färre tänder under dessa elva år jämfört med dem som borstade med manuell borste.
Enligt forskarna handlar det om en 20-procentig skillnad i förlorade tänder. Däremot verkade inte användningen av eltandborste nämnvärt ha påverkat utvecklingen av karies.