Annons

Annons

En avhandling som ger avtryck

Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.

Föreläsningen på riksstämman i Göteborg tar upp hur intraoral skanning och 3D‑printing underlättar i den kliniska vardagen.

Björn Gjelvold
Ålder: 40 år.
Arbete: Jobbar halvtid som specialisttandläkare i oral protetik på Folktandvården Lund C, och halvtid som doktorand vid Malmö universitet.
Utbildning: Tandläkarexamen, Malmö, 2003. Specialist i oral protetik, Malmö, 2013.
Familj: Fru och två barn.
Fritid: Umgås med familjen, jagar vildsvin och hjort, reser.


– Jag kommer att visa patientfall där vi har skannat intraoralt i stället för att ta konventionella avtryck och berätta om hur vi använder oss av 3D-printtekniken, berättar Björn Gjelvold.
Intraorala skannrar har blivit mindre och smidigare på senare år, och metoden är behagligare för patienterna än konventionella avtryck med avtrycks­massa. Dessutom underlättar den nya tekniken kommunikationen med patienterna.
– Patienten är med direkt på ett annat sätt än med ett silikonavtryck. När vi har skannat färdigt undrar en del när vi ska ta avtrycket. Andra tycker det är fräckt och undrar: ”Ååh, är det mina tänder som kommer där?”
Med hjälp av 3D-printing kan man dessutom få ut 3D-modellen som en fysisk modell och använda den i behandlingen.
– Det är roligare än att bara ha den i datorn.

Generationsfråga

Att skaffa sig skanner eller inte är delvis en generationsfråga. För tandvårdspersonal som har hållit på med konventionella avtryck i många år och är bra på det, finns det kanske ingen anledning att byta. Med skanner kan det i början ta längre tid att ta avtryck. För nya tandläkare kan det däremot vara tvärtom.
– En studie i USA har jämfört erfarna tandläkare med studenter som aldrig hade gjort konventionella avtryck. Studenterna tyckte att det var lättare att lära sig skanna. Det stämmer bra med mina erfarenheter här i Sverige också. En del av de yngre har knappt tagit konventionella avtryck.
Hur som helst blir digitala intra­orala avtryck allt vanligare, och det finns ett stort intresse. Björn Gjelvold tycker att tiden kan vara mogen för intresserade allmäntandläkare att satsa på att köpa en skanner.

Gnissel- och frätskador

– Det finns många bra maskiner för intraorala avtryck i dag. Om man köper en nu har man glädje av den i många år framåt, även om det kommer nya ­varje år.
Förutom att digitala avtryck är bekvämare för patienterna och att processen kan vara snabbare än med konventionella avtryck när man väl är van, finns det även andra fördelar:

  • Det är enklare att ta om avtryck. Ofta behöver du endast skanna om en liten del, till exempel om en preparation måste justeras.
  • Den nya tekniken kan förbättra kommunikationen mellan tandläkaren och tandteknikern avsevärt. Avtrycket kan skickas till labbet och tandläkaren kan resonera med teknikern om eventuell komplettering medan patienten är kvar.
  • Den tredimensionella filen finns kvar i patientens journal. Förändringar, som exempelvis gnissel- eller frätskador, går enkelt att jämföra över tid.

Utvecklingen går framåt och processerna blir mer och mer automatiserade. Datorn kan ge förslag på hur protetiska ersättningar ska se ut.

Datorkunniga formgivare

– Företagen vill ständigt göra jobbet enklare. När man ska göra en krona utifrån ett digitalt avtryck, anpassar programmet tandersättningen efter hur de andra tänderna ser ut. Ju smartare programvara, desto enklare planering för tandläkaren och tandteknikern, säger Björn ­Gjelvold.
Den nya tekniken påverkar även de tandtekniska labben. Digitaliseringen, ökad användning av helkeramiska konstruktioner och förbättrad estetik för tandersättningar innebär ett ökat behov av dator­kunniga formgivare inom tandtekniken.
– Att det även sker en häftig utveckling inom 3D-printing och dentala material gör fram­tiden spännande.

”Har man intresset är det absolut givande att ha en 3D‑printer.”

Ska man köpa en 3D-skrivare till kliniken? Det är till stor del en kostnadsfråga.
– Har man intresset är det absolut givande att ha en 3D‑printer. Men det är inte bara att köpa en printer, det behövs program och sådant också, och det kostar en del.
För de flesta lönar det sig bättre att samarbeta med ett tandtekniskt laboratorium och använda tandteknikern som samarbetspartner och bollplank, tror Björn.
Björn Gjelvold är doktorand på Malmö universitet och forskar om hur digitala avtryck och 3D‑printing kan användas vid implantatbehandlingar. Om allt går som det är tänkt lägger han fram sin doktorsavhandling hösten 2020.

Datorplanerad implantatbehandling

– Avhandlingen jämför konventionella och digitala metoder vid behandling med singel­implantat. Jag undersöker för- och nackdelar med datorplanerad implantatbehandling, guidad kirurgi och 3D-printing och försöker svara på frågan: Hur bra lyckas man med de nya metoderna?
Avhandlingen tar också upp vad patienterna tycker om de nya behandlingarna.

Nya maskiner

Parallellt med forskningen jobbar Björn Gjelvold halvtid som specialist i protetik inom Folktandvården Skåne. Under flera år har han medverkat i utvärderingar inför inköp av nya maskiner till bolaget.
Det började med en utvärdering av intraorala skannrar och ledde till att folktandvården köpte tio skannrar 2016.
– Både tandläkarna och tandsköterskorna som använde dem har varit positiva.

Upptäck mer