Ingvor Rönnlund är tandläkare på Folktandvården Tumba i Stockholms län. Hon arbetar halva arbetstiden med att ge äldre och funktionshindrade patienter nödvändig tandvård.
Folktandvården ligger i samma byggnad som Tumba äldreboende, där det finns lägenheter och avdelningar för dementa och andra som behöver hjälp dygnet runt.
– Alla patienter på sjukhemmet har rätt till nödvändig tandvård. Vi behandlar även en del hemmaboende och funktionshindrade patienter från bostadsgrupper, som också får nödvändig tandvård till sjukvårdstaxan, berättar Ingvor Rönnlund.
Stora vårdbehov
Hennes patienter har ofta stora vårdbehov, men vården måste anpassas efter vad de orkar med och vad de har glädje av.
– De är gamla, sköra och multisjuka. Många gånger kan jag inte kommunicera med dem. Då är det viktigaste att ta bort det som är infekterat eller gör ont, säger hon.
Det händer att man måste börja med att borsta patientens tänder för att kunna göra undersökningen.
Samarbetet kan förbättras
Samarbetet med äldreboendets personal skulle kunna förbättras avsevärt om samma vårdgivare hade hand om både den uppsökande verksamheten på sjukhemmet och om patienternas nödvändiga tandvård, anser Ingvor Rönnlund. Så är det inte i dag.
De flesta av patienterna på äldreboendet får nödvändig tandvård på folktandvården eftersom det ligger i samma hus och har anpassade lokaler. Men folktandvården har inte hand om den uppsökande verksamheten och ansvarar därmed inte för utbildning av sjukhemmets personal.
Tandläkartidningens artikelserie Munhälsa hela livet fortsätter. Läs mer i Tandläkartidningen nummer 3 2012, ute runt den 23 februari.