Annons

Annons

Finska bebisar får socker tidigt

Hälften av de finska mammorna ger sina barn socker före sex månaders ålder, medan den andra hälften undviker det, visar ny studie.

Närmare hälften av finska barn under sex månaders ålder hade redan fått smaka på dryck med tillsatt socker som juice, läsk eller varm choklad. Knappt hälften av dem fick dessutom sötad dryck oftare än en gång per vecka.
Det visar en finsk undersökning av 179 mammor och deras barn vid två finska barnavårdscentraler. Konsumtionen ökade sedan alltmer i takt med att barnen blev äldre och i den äldsta gruppen (19 till 24 månader) hade alla barn smakat sötad dryck. Vid 16 månaders ålder hade dessutom, i princip, alla barn fått smaka på godis.
Men samtidigt uppgav cirka hälften av mammorna att de medvetet undvikit att ge sitt barn några sötade produkter upp till 12 månaders ålder.
Att så många som hälften av mammorna låter barnen smaka på söta drycker så tidigt i livet är ett problem, menar forskarna, eftersom barn som tidigt får smak för sött behåller sitt sötsug senare i livet och har en högre risk att drabbas av både fetma och karies.

Upptäck mer