– Det känns jättebra. Vi kanske hade breddat den ändå, men nu ställde Socialstyrelsen krav på referensgruppens sammansättning i den nya upphandlingen av provet, säger Gunilla Sandborgh Englund, professor vid Karolinska Institutet och projektledare för kunskapsprovet för tandläkare.
Institutionen för odontologi vid Karolinska institutet vann i maj 2020 upphandlingen för att genomföra kunskapsprovet under år 2021-2022 med möjlighet till förlängning i två år.
I mitten av juni skickades en förfrågan om att medverka i referensgruppen för kunskapsprovet till landets tandläkarutbildningar, arbetsgivarorganisationerna Sveriges folktandvårdsförening och Praktikertjänst samt fackförbundet Tjänstetandläkarna. Sveriges tandläkarförbund är tillfrågade att företräda professionen och Föreningen Tandläkare med Utländsk examen, UTUL, representerar provdeltagarna.
– Tanken är att öka transparensen och ge möjlighet till återkoppling på provens utformning: vad vi examinerar och hur. Till exempel om det är för svårt eller för lätt, eller om något annat borde vara med. Vi är övertygade om att vi har ett väldigt bra prov, men vill också förankra det i tandvårds-Sverige, säger Gunilla Sandborgh Englund.
Hon tillägger att samma breddning av referensgrupperna görs även för kunskapsprov för andra legitimationsyrken.
Vilka personer som ska ingå i referensgruppen ska vara klart i slutet av augusti, och det första mötet är planerat till oktober 2020.
Annons
Annons