Annons

Annons

Flera regioner fokuserar på akuttandvård

På grund av den pågående spridningen av coronavirus stänger nu Folktandvården i flera regioner för allt utom akuttandvård.

(Artikeln uppdaterad 16 april 2020)
På grund av Region Blekinges minskade tillgång på sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning erbjuder folktandvården i regionen från och med måndagen den 6 april enbart akut tandvård. Två kliniker håller öppet för akutbesök, folktandvården i Karlskrona och folktandvården i Karlshamn. Detta gäller inledningsvis till den 31 maj.
Regional särskild sjukvårdsledning i Värmland beslutade den 26 mars att Folktandvården Värmland ska ställa in allt utom akuta behandlingar. Detta för att spara på resurser som handskar och munskydd. Beslutet gäller preliminärt till den 30 april.
Folktandvården Östergötland tar fram till 30 juni endast emot patienter med akuta besvär. Även här är syftet att spara på skyddsutrustning.
Folktandvården Dalarna erbjuder endast akuttandvård sedan den 20 mars.
I Stockholm har man sedan den 23 mars, tio kliniker öppna för akuttandvård. Övriga kliniker har stängts tillfälligt.
Sedan den 27 mars skjuter även Folktandvården i Kalmar län upp all tandvård som inte är akut. Tre kliniker i Kalmar, Västervik och Oskarshamn håller öppet för akuta besök. Även privata kliniker som har avtal med Region Kalmar län om tandvård för barn omfattas av regionens beslut att endast erbjuda akut tandvård. Bakgrunden till beslutet är att sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning behövs inom hälso- och sjukvården.
Folktandvården i Skåne koncentrerar också resurserna till akut tandvård på utvalda kliniker. ”Så snart vi har material återgår vi till ordinarie verksamhet” meddelar man på sin webbplats.
I Uppsala har Folktandvården öppet men stoppar alla undersökningar tillsvidare. Personer som har symptom på covid-19-smitta eller tillhör en riskgrupp uppmanas att boka om sina behandlingar.
Folktandvården i de flesta regioner uppmanar patienter med symptom att boka om sina tider, och att de som tillhör riskgrupper ska boka om sin tid eller kontakta kliniken,
Denna artikel uppdateras varefter det kommer ny information. Kontakta oss på redaktionen@tandlakartidningen.se om du vill tipsa oss om läget i din region.

Upptäck mer