Annons

Annons

Fördjupad utredning av polisanmäld gratisbehandlare

Än är det inte fastslaget om den polisanmälda tandläkaren vid folktandvården i Örebro gjort sig skyldig till något brott. ”Vi hämtar in ytterligare underlag”, säger Malin Knoop, åklagare i ärendet.

Foto: Colourbox

Tandläkaren arbetade under många år inom folktandvården i Örebro. Under cirka tio års tid ska han systematiskt ha låtit bekanta och chefer gå före i kön, samt behandlat dem utan att ta betalt, vilket Tandläkartidningen tidigare rapporterat om.

I samband med att gratistandvården upptäcktes i slutet av förra året polisanmäldes tandläkaren. Ärendet ligger nu hos åklagarkammaren i Örebro och förundersökning pågår.

– I nuläget inhämtar vi ytterligare underlag för att avgöra om handlingarna är brottsliga eller ej, säger assistentåklagare Malin Knoop, som har hand om ärendet.

Det eventuellt brottsliga är själva gratisbehandlingarna och brottsrubriceringen är i sådana fall trolöshet mot huvudman – ett brott som kan ge alltifrån böter till fängelse i upp till två år.

– Det är domstolen som tar ställning till påföljden, som utöver vad utredningen visar, också beror på om man till exempel är straffad tidigare eller inte.

När kan ett eventuellt åtal väckas?

– Det kan jag inte svara på, det är alltför tidigt i förundersökningen, säger Malin Knoop.

Den polisanmälda tandläkaren arbetar inte längre kvar inom folktandvården i Örebro. Ingen har heller delgivits misstanke om brott.

Upptäck mer