Annons

Annons

Förlorat luktsinne behöver tidig träning

Att upptäcka ett förlorat luktsinne är viktigt av flera skäl. Dels är det ett symtom på covid-19-infektion, dels behöver den som har drabbats träna sinnet för att det ska fungera bra igen.

Känner du inte doften av morgonkaffet, eller har du en patient som berättar om ett förändrat smaksinne? Det kan finnas flera anledningar till problem med luktsinnet, till exempel polyper i näsan eller en virusinfektion. Just nu ska man dock vara extra uppmärksam, eftersom det är ett tidigt symtom på covid-19-infektion.
Om man har fått nedsatt luktsinne bör man börja med luktträning så snabbt som möjligt. Träningen innebär att man aktivt luktar på mellan fyra och sex utvalda dofter två gånger om dagen, och försöker minnas hur de brukade dofta.

Susanne Åhnblad

Susanne Åhnblad


– När man gör detta triggas olika receptorer i näsan, som skickar signaler till hjärnan. Då börjar den att lägga ett pussel för att tolka doften. Om det är någon doft man inte uppfattar är det en pusselbit som saknas, säger sjuksköterskan Susanne Åhnblad, som har arbetat länge med patienter som har problem med luktsinnet.
Hon har tillsammans med sin man, som är specialistläkare inom öron-näsa-hals, utvecklat ett luktträningspaket. Det innehåller fyra så kallade primärdofter: ros, citron, kryddnejlika och eukalyptus. Syftet är att använda dofter från olika doftfamiljer för att trigga olika delar av luktsinnet.

Flera sinnen i luktträningen

De rekommenderar också att man tar till flera sinnen i luktträningen. Tanken är att aktivera synen, hörseln och känslor förknippade med doften, och på så sätt få en central förstärkning i hjärnan.
Efter att man kommit i gång med luktträningen bör man fortsätta i minst tre månader.
– Det tar tid innan man ser resultatet, så träningen kräver ihärdighet och tålamod. Ungefär som när man tränar inför ett maraton.

Upptäck mer