Annons

Annons

Försäljningsstopp för tandblekningspenna

En tandblekningsprodukt har fått underkänt av Läkemedelsverket på grund av att svensk märkning saknas på innerförpackningen.

Tandläkartidningen har rapporterat om en tidigare granskning av tandblekningsprodukter då Läkemedelsverket hittade brister i form av felaktig märkning, bristande information eller produkter med för hög väteperoxidhalt.
Vid Läkemedelsverket undersökte myndigheten 20 olika kosmetiska produkter som säljs på den svenska marknaden via webbutiker. Den tandblekningsprodukt, Swiss clinic teeth whitening pen, som kontrollerades visade sig ha bristande märkning, och har nu slutat säljas tills detta är åtgärdat.
På ytterförpackningen fanns en svensk översättning av vad produkten ska användas till, men det saknades på själva pennan.
– Alla produkter ska ha funktionen översatt till svenska. Vissa självklara fall som mascara och lipstick kan dock tillåtas. När produkter saknar svensk text finns risk att produkten används fel vilket kan leda till risker för hälsan, säger Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef, Enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika vid Läkemedelsverket.
Den aktuella pennans förpackningsmodell påminner om sminkprodukter, men regeln om svensk märkning finns oberoende av vilken form produkten kommer i.

Upptäck mer