Annons

Annons

Fortsatt högt tryck på kompletterande utbildning

36 personer har antagits till höstens kompletterande antagning för tandläkare med legitimation från länder utanför EU och EES, KUT. Totalt sökte 297 behöriga personer.

Totalt sökte 297 behöriga personer till höstens KUT-utbildning. 166 sökte i första hand till utbildningen i Göteborg och 131 till utbildningen på Karolinska institutet.
Tandläkartidningen har tidigare rapporterat om att äldre personer missgynnas vid antagningen (nummer 8, 2018). Till hösten är åtta av de antagna över 40 år. Sex av dem börjar i Göteborg och två vid KI. De utgör därmed 22 procent av dem som antagits. Bland det totala antalet sökande var andelen över 40 år 36 procent, något högre vid KI och något lägre vid Göteborgs universitet.
Det är fortfarande vid KI som det är svårast för personer över 40 år att klara antagningsprocessen. Av 55 behöriga förstandssökande över 40 år kom två personer in. I Göteborg är ungefär en tredjedel av personerna över 40 år genom hela antagningsprocessen.
Medianåldern för de antagna vid Göteborg är 36 år, vid KI 32 år.
Vid vårterminens antagning till Malmö universitet var tre av tio antagna över fyrtio år, vilket är nära andelen över fyrtio år bland samtliga 175 behöriga sökande, 37 procent (64 personer). Här är medianåldern för dem som antagits till utbildningen 37 år.

Upptäck mer