Annons

Annons

Global ambassadör för svensk odontologi får pris

Att ligga i framkant innebär att alltid ifrågasätta fastslagna sanningar. Det säger Panos Papapanou, professor vid Columbia University i USA. Han får Svenska Tandläkare-Sällskapets International Prize 2021.

Panos Papapanou


International prize går till tandläkare som har gjort banbrytande insatser inom odontologin. I år tar Panos Papapanou emot priset, som är på 100 000 kronor, vid årets odontologiska riksstämma.
Enligt prismotiveringen har Panos Papapanou haft inflyttande på en generation forskare inom tandvården och är en global ambassadör för svensk odontologisk forskning.
Panos Papapanou kommer också att föreläsa vid riksstämman. Han vänder sig då främst till allmäntandläkare och sammanfattar de senaste decenniernas forskningsframsteg inom parodontologi: parodontitens epidemiologi, mikrobiologi, genetik och patobiologi och hur det påverkar behandlingsstrategier.
Doktorerade i Göteborg
Panos Papapanou läste till tandläkare i Aten i Grekland och senare också i New York.
Doktorsexamen tog han i Göteborg innan han blev professor vid Columbia University i USA. Under årens lopp har han i olika sammanhang samarbetat med svenska forskare både i Sverige och USA.
Han är i dag chefredaktör på Journal of Clinical Periodontology, som är den högst rankade vetenskapliga tidskriften inom odontologi.
– Jag har anlitat flera kollegor från Sverige som rådgivare i redaktionen för tidskriften, berättar han.
Varför forskar du om parodontit?
– Parodontologi är ett mycket dynamiskt område som omfattar både grundforskning och translationell forskning. Genetik, mikrobiologi, immunologi och molekylärbiologi ingår, förutom de kliniska och kirurgiska aspekterna. Denna enorma mångfald av discipliner bidrar till att området är exceptionellt spännande.
Vilka råd kan du ge unga tandläkare som är intresserade av forskning?
– Vi lever i riktigt spännande tider inom vetenskapen. Accepterade tankesystem utvecklas och till och med revideras på grund av enorma tekniska genombrott. Så mitt råd är att vara vaken och mottaglig för ny kunskap och vara beredd att inse att många saker som du har lärt dig hittills inte riktigt är korrekta. Att ligga i framkant innebär att alltid ifrågasätta fastslagna sanningar, att vara öppen för och ta till sig ny kunskap som genereras både inom och utanför din disciplin.
Janet Suslick

Upptäck mer