Annons

Annons

Hallå där Johan Gunne

Johan Gunne, pensionerad professor i Umeå, vill minska tandläkarbristen i norra Sverige genom att anställa nyblivna pensionärer som resurstandläkare.

Hur kom du på idén?
– I våras uppmärksammade massmedierna att det var brist på tandläkare i inlandet i Västerbotten. Jag tyckte att det var skruttigt att ett landsting som har tandläkarutbildning inte kan besätta sina tjänster. Då pratade jag med en gammal vän som har ett bemanningsföretag för vårdpersonal och vi bestämde oss för att annonsera i Tandläkartidningen. Det är roligt att göra en insats, jag är pensionär och har gott om tid.
Har du fått någon respons?
– Jag har en lista med 25 kollegor som är intresserade och kan tänka sig att jobba minst en vecka i månaden. Flertalet är pensionärer eller på väg att gå i pension. Några har varit ifrån tandvården något år eller två, men tycker att det har blivit tråkigt. Även ett par yngre tandläkare har hört av sig. Mitt intryck är att många har svarat på annonsen för att de vill hjälpa till, inte i första hand för att tjäna pengar.
När börjar de jobba, och var?
– Det krävs att landstingsledningarna godkänner resurstandläkare och är beredda att skriva avtal med bemanningsföretaget. Några är positiva, men ingen har sagt: ”nu kan vi köra igång.” Västerbotten, Västernorrland och Jämtland kan bli aktuella, men det beror på hur diskussionerna med tandvårdscheferna och politikerna går.
Kan du själv tänka dig att jobba som tandläkare i inlandet?
– Nej, jag har varit borta från kliniken för länge. Det passar mig bättre att vara projektledare och hitta kollegor som ställer upp.

Upptäck mer