Annons

Annons

Hans mål är att återskapa vital pulpa

Kan regenerativ endodonti bli framtidens lösning när unga permanenta tänder går i nekros på grund av trauma? Monty Duggal berättar om de senaste årens forskning på området.

Monty Duggal är professor i pedodonti. Sedan januari är han chef för pedodontiavdelningen vid National University of Singapores odontologiska institution. Tidigare arbetade han på University of Leeds i Storbritannien i 29 år.
– Jag är kliniker, forskare och lärare och gillar alla tre delar. Jag älskar att undervisa blivande specialister i pedodonti. Eftersom jag forskar, tycker jag att det är spännande att basera min undervisning på aktuell forskning och ständigt uppdatera undervisningen och även min kunskap, säger Monty Duggal.
På riksstämman kommer han att föreläsa om hur man kan få pulpan att regenerera sig i framtänder efter pulpanekros orsakad av trauma. Tidigare var rotfyllning det enda sättet att rädda tanden, men framsteg inom vävnadsteknik ger nya möjligheter.
– Vi kanske kan återfå vital vävnad i tanden efter pulpanekros. Det finns i dag tekniker som försöker åstadkomma detta, men hittills har de inte lyckats i så stor utsträckning. Jag kommer att lyfta fram positiva och negativa aspekter hos dagens metoder och presentera min egen forskning på området. Jag kommer också att föreslå en väg framåt för att utveckla denna behandlingsmetod, berättar han.
Monty Duggal har samarbetat med svenska kollegor i över 25 år. Han ser fram emot att träffa några gamla vänner på riksstämman.
– Stockholm är en vacker stad, en av mina favoriter. Jag ser också fram emot att provasmaka skandinavisk mat.

Upptäck mer