Annons

Annons

Här är årets studenter 2020

Varje år blir fyra duktiga tandläkarstuderande utsedda till årets student. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De kommer också att uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma, som för första gången blir helt digital.

Evelina Svanelind är årets tandläkarstudent i Umeå.
”Evelina har under sin studietid visat förmåga att integrera goda teoretiska, kliniska kunskaper och färdigheter. Hon har hon ett empatiskt förhållningssätt, kommunicerar professionellt och pedagogiskt med patienterna och behandlar dem med största omtanke och respekt”, enligt prismotiveringen från institutionen för odontologi.
Hur känns det att få priset?
– Jag är väldigt överraskad med tanke på alla duktiga kurskamrater jag har, men jag är glad och tacksam och det är otroligt hedrande att få ta emot denna utmärkelse, säger Evelina Svanelind.
Varför tror du att du får priset?
– Jag försöker att alltid ha ett positivt bemötande till patienter och medarbetare, och tycker det är roligt att lära mig nya saker för att utvecklas inom yrket, vilket jag hoppas märks.
Vad ska du göra med pengarna?
– Först och främst vill jag på något vis uppmärksamma mina nära och kära som alltid stöttar och tror på mig. Sen kanske det blir någon examenspresent till mig själv, en hövdinghjälm står högt upp på önskelistan.
Hanna Dahl är årets tandläkarstudent i Malmö.
Det motiveras på följande sätt:
”Hanna uppvisar god klinisk färdighet och ett professionellt samt även empatiskt förhållningssätt gentemot sina patienter. Sålunda visar Hanna prov på många av de värdefulla egenskaper som är en förutsättning för att bli en god representant for vårt yrke.”
Hur känns det att få priset?
– Det känns overkligt och fantastiskt roligt! Jag är väldigt hedrad och överraskad då jag omges utav många duktiga kursare. Vi är flera som hade kunnat dela detta pris, säger Hanna Dahl.
Varför tror du att du får priset?
– Jag hoppas att det syns att jag tycker att denna utbildning är så himla rolig! Jag gillar verkligen kombinationen av det sociala och det hantverksmässiga i patientbehandlingen och jag lägger ner mycket tid på att förstå teorin bakom.
Vad ska du göra med pengarna?
– En del av mig vill direkt boka bord på restaurang Noma i Köpenhamn då mat är en av mina stora passioner, den andra delen är mer sparsam. Vi får se om det blir magen eller hjärnan som vinner den kampen.
Freja Håkansson är årets tandläkarstudent i Göteborg.
”Freja omsätter väl de teoretiska kunskaperna i det praktiska arbetet. Hon uppvisar ett mycket gott patientomhändertagande där hon alltid arbetar väl förberedd, med ett strukturerat arbetssätt och självständigt. Hon uppvisar vidare ett mycket fint bemötande av både patienter, kollegor som personal”, står det i prismotiveringen.
Hur känns det att få priset?
– Det känns överraskande, jätteroligt och som en stor ära att få motta årets pris, säger Freja Håkansson.
Varför tror du att du får priset?
– Det är svårt att säga eftersom det finns många duktiga studenter här. Kanske för att jag under hela studietiden har varit påläst, men öppen för och nyfiken på mer kunskap. Utöver det akademiska tror jag att mitt omhändertagande, min medkänsla för och mitt bemötande av patienter och personal har blivit uppskattat.
Vad ska du göra med pengarna?
– En del av pengarna vill jag använda till att göra något roligt med tillsammans med familj och vänner för att fira att jag tar examen. Resten vill jag spara och investera i min framtida karriär, kanske på en intressant kurs eller dylikt.
Linda Liljeblad är årets tandläkarstudent på Karolinska institutet.
Det motiveras så här:
”Linda har under sin utbildning visat prov på att kunna tillämpa teoretiska och kliniska kunskaper på ett synnerligen moget och omdömesgillt sätt. Hon har en utomordentlig förmåga till självständig reflektion och ställningstagande i sina patientbehandlingar som hon genomför med stor ansvarskänsla, empati och klinisk skicklighet. Linda tar varje tillfälle till att lära sig mer och kommunicerar med all personal och alla patienter på ett föredömligt och ödmjukt sätt.”
Hur känns det att få priset?
– Det känns naturligtvis väldigt hedrande och roligt att just mitt engagemang och stora intresse för odontologin uppmärksammats! Mycket är tack vare många duktiga och upplyftande lärare, säger Linda Liljeblad.
Varför tror du att du får priset?
– Jag hoppas att jag får priset på grund av min glädje i att möta patienter och min vilja att med en god teoretisk bakgrund alltid ha som mål att utföra en så kvalitativ behandling som möjligt. Jag tror att det märks att jag försöker se hela människan och att jag tycker den kliniska precisionen är fantastiskt rolig och utvecklande.
Vad ska du göra med pengarna?
– Jag ser fram emot en härlig resa efter examen, så snart det blir läge!
Prisceremonin blir digital
Coronapandemin sätter stopp för den vanliga prisutdelningen. Årets odontologiska riksstämma blir digital och årets studenter kommer också att uppmärksammas digitalt i samband med invigningen.
Läs mer om tidigare pristagare i artikeln ”Här är årets studenter genom tiderna”.

Upptäck mer